Nyugdíj

Sajnos egyre inkább tapasztalhatjuk azt, hogy hosszú távon nem számíthatunk az állami nyugdíjra. A jelenlegi nyugdíjasok 29%-a, a KSH statisztikái alapján, kénytelen kevesebb, mint 100 ezer forintból megélni, és a többségük is maximum 140 ezer forintot kap.

Mennyi nyugdíjra számíthatnak a fiatalok?

A jelenlegi 30-40 éves korosztály többsége a mostani fizetésének körülbelül 30-40%-ára számíthat nyugdíjként, ami az infláció miatt vajmi keveset ér majd.

Ennek oka, hogy az országban úgynevezett felosztó-kirovó rendszer működik. A rendszer lényege, hogy az aktív munkavállalók járulékaiból fedezik a nyugdíjak fizetését. 

Azonban egyre kevesebb az aktív munkavállaló, és egyre tovább élnek az emberek. Így kimondhatjuk, hogy a magyar társadalom – egyébként hasonlóan az európai népességhez – folyamatosan elöregszik.

Mivel egyre kevesebb pénzből tud gazdálkodni az állam, egyre kisebb lesz a nyugdíj mértéke, így nem alapozhatjuk pusztán erre az öreg korunkat. Jól látható, hogy szükségünk van az öngondoskodásra, hiszen a helyzet nem javul, sőt, várhatóan egyre rosszabb lesz..

nyugdíj megtakarítás

Miért kell nyugdíj megtakarítást indítani, ha meg se éljük?

Sokan persze azt hangoztatják, hogy miért gyűjtsenek, hiszen “meg se éljük”. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetne az ember!

2001-ben a születéskor várható átlagos élettartam hazánkban a férfiak esetében 68,15 év volt, a nőknél pedig 76,38 év. Ez 2019-ben a férfiak esetében 72,86 évre, a nőknél pedig 79,33 évre nőtt.

A másik ok, amiért az emberek ódzkodnak nyugdíj megtakarítást indítani, az a magánnyugdíjpénztárak 2011-es megszüntetése volt. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a MANYUP-ot nem a nettó, hanem a bruttó keresetből vonták le, így nem egy névre szóló magánszámlán gyűlt.

Ezzel szemben a jelenlegi nyugdíj megtakarításokat az ember a nettó béréből fizeti be – tehát nem “tűnhet el” úgy, ahogy anno a magánnyugdíjpénztárakba fizetett összeg.

Talán kevesen tudják, de az öngondoskodást az állam is támogatja, adójóváírással. Ez az ingyenpénz persze elsőre gyanúsnak tűnhet, hiszen miért adna bármit is ingyen az állam?

Ennek oka a már említett felosztó-kirovó rendszer. Ugyanis már az állam is tisztában van vele, hogy később nem lesz miből finanszírozni az emberek nyugdíját, így támogatja azokat, akik önmagukról szeretnének gondoskodni. Tehát ez az “ingyenpénz” tulajdonképpen nem más, mint előre gondolkodás.

Ön vajon jogosult az adókedvezményre?

De hogyan kapható meg az adójóváírás? Egyáltalán jogosult vagyok-e a kedvezményre? Mire számítsak akkor, ha egyéni, KATA-s vállalkozó vagyok? Mikor érdemes elkezdeni a megtakarítást? 

Megannyi kérdés, ami az ember fejében motoszkál. Azonban a válasz egyszerre egyszerű, és bonyolult. Hiszen mindenkinek más és más anyagi lehetőségei vannak, más a megtakarítási cél, az életkor, a munkakörülmények. 

Éppen ezért szükséges személyes tájékoztatást kérnie, ahol megismerem Önt, az igényeit, illetve azt, hogy meddig nyújtózkodhat, meddig ér “az a bizonyos takaró”.

Úgy gondolom, hogy a teljeskörű tájékoztatáshoz az is hozzátartozik, hogy megfelelő  tájékoztatást nyújtok a jelenlegi a nyugdíjrendszerről, arról, hogyan számítják a nyugdíját, mennyi pénztre számíthat, milyen hatályos törvényeket érdemes ezzel kapcsolatban tudni, és hogy KATA-s vállalkozók esetében, miért sürgős a nyugdíjkérdés.

Természetesen a helyzetre való tekintettel online is a rendelkezésére állok, bármilyen kérdés esetén. Amennyiben pedig szívesen olvasna részletesebben az adókedvezményről, kattintson a linkre.

Scroll to Top