Mire jó az egészségpénztár? Fókuszban a Generali és a Prémium termékei

Az egészségpénztár az egész család számára biztonságot nyújt

Sokszor és sokat hallottunk már az egészségpénztárakról – mégis sokan azt gondolják, hogy ez olyan luxus kiadásnak számít, amit nem engedhetnek meg maguknak. Pedig most, a járvány időszakában kiváltképp előnyös, ha valaki egészségpénztári tagsággal rendelkezik. 

A másik indok, amiért az emberek nem foglalkoznak a kérdéssel, inkább pszichológiai jellegű: hárítanak, és azt gondolják “velem úgysem történhet meg”. Pedig sajnos igen; bárkivel megtörténhet bármi – csak nem mindegy, hogy az ember mire van felkészülve. 

A cikkben részletesen megmutatom, mire és miért is jó az egészségpénztári tagság, valamint két konkrét terméket is bemutatok, amit személyesen is gyakran javaslok: a Generali Egészségpénztárat, illetve a Prémium Egészségpénztárt. 

Mire is jó az egészségpénztár?

Az egészségpénztári tagság tulajdonképpen egy hosszú távú megtakarítás, amiért cserébe egészségügyi szolgáltatásokat, termékeket vehetünk igénybe. Ez persze most úgy hangzik, mintha egy jogász szakzsargon nyelven írta volna, azonban pontosan így lehet definiálni. De megígérem, hogy néhány sorral lejjebb már sokkal inkább tisztulni fog a kép.

Tegyük fel, hogy havi 5000 forintot tudunk félretenni egészségügyi célokra (a legtöbb helyen egyébként ekkora összegtől már indítható egészségpénztári tagság). Egy év alatt ez ugyan csak 60.000 forint, azonban – kis szerencsével – nem kell igénybe vennünk az összeget, ami így tovább gyűlik. 

Az egészségpénztárra adókedvezmény is igényelhető

Adókedvezmény is jár rá

Az egyik legnagyobb előnye, hogy – mint a legtöbb megtakarítási formára – erre is kaphatunk adókedvezményt, amelyet a személyi jövedelemadónkból igényelhetünk vissza. Ez a befizetéseink után évi 20%-os pluszt jelent, azonban évi 150.000 forintban maximalizálták a visszaigényelhető összeget. Ezt havi 62.500 forint befizetésével maxolhatjuk ki.

Ez persze hatalmas havi kiadást jelent, és a legtöbb ember nem is teheti meg, hogy havonta ekkora összeget áldozzon az egészségpénztári tagságra. Úgyhogy matekozzunk is a fent említett, havi 5000 forintos összeggel.

Ahogy említettem, a havi 5000 forintos összeget félrerakva 60.000 forint gyűlik össze egy év alatt. Azonban az adójóváírásnak köszönhetően +12.000 forinttal nő a megtakarításunk, tehát 72.000 forinttal zárhatjuk az évet.

Megjegyzés: ezt az összeget úgy kapjuk meg, hogy a 60.000 forintot megszorozzuk 1,2-vel (vagyis a 120%-kal). 60.000×1,2=72.000 forint.

Mennyibe kerül egy egészségpénztár indítása? 

Ahogyan feljebb is írtuk, 5000 forinttól már a legtöbb egészségpénztári tagság elindítható – vannak azonban olyan pénzintézetek is, ahol a minimum havidíj csak 2000 forint. 

 Az egészségpénztári összeget gyógyszerre is költhetjük

Mire lehet költeni az egészségpénztárban felgyűlt összeget? 

Lévén, hogy egészségpénztári tagságról van szó, olyan termékekre, illetve szolgáltatásokra lehet felhasználni, amik valamilyen szinten hozzájárulnak az egészségünkhöz. 

Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök

Lehet belőle például gyógyszert, gyógyászati segédeszközöket (pl. ortopéd betét, lúdtalpbetét, vérnyomásmérő) és egyéb eszközöket vásárolni (például szemüveget, lázmérőt). 

Rekreációs szolgáltatások finanszírozása 

Finanszírozhatjuk belőle a rekreációs szolgáltatásokat, mint például a gyógytornákat, fizikoterápiát – de még a rekreációs jellegű gyógyfürdőket és a csontkovácsot  is.

Privát orvosi szakellátás

Végezhetőek fogászati beavatkozások, fogszabályzót is vásárolhatunk belőle; nőgyógyászati-, bőrgyógyászati szakrendelést is fizethetünk belőle. 

Megmutatjuk, mire költhető az egészségpénztár összege

Segédeszközök mozgáskorlátozottak számára

Saját magunk, vagy fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott családtagjaink, hozzátartozóink részére is vásárolhatunk olyan termékeket, szolgáltatásokat, amik segítik, jobbá teszik az életüket. Ezenkívül például rámpát is vásárolhatunk az összegből, illetve a lakókörnyezetet is az igényeknek megfelelően alakíthatjuk ki – szerelhetünk fel például korlátokat.

Gyermek-, és babaápolás

Az összegyűlt összeget gyermekápolásra is költhetjük, például cumisüvegre, pelenkára, légzésfigyelőre is.

Sporteszközök

Vásárolhatunk sporteszközöket, pulzoximétert satöbbit is.

Prevenció, megelőzés, szűrés

Amennyiben szeretnénk, szűrésre is felhasználható a megtakarítás, preventív, megelőző jelleggel: például mellrákszűrésre, méhnyakrákszűrésre satöbbi. Preventív jellegű vizsgálatok esetén ráadásul 10%-os adóvisszatérítést is kapunk az elvégzett vizsgálatok után.

Mentes ételek

Azonban nem csak a fent említett termékekre, illetve szolgáltatásokra használhatjuk fel a pénzt, hanem többek között a speciális étkezési igényeinket is fedezhetjük belőle. Vásárolhatunk például gluténmentes tésztát, kekszet, illetve laktózmentes termékeket is.

Egészségbiztosítást is köthetünk

Az egészségpénztári tagságunkkal egészségbiztosítást is köthetünk saját magunk, vagy családtagjaink részére. Mivel az egészségpénztári tagságot és az egészségbiztosítást gyakran összekeverik, most egy kis kitérőt teszek, hogy elmagyarázzam a kettő közötti fő különbségeket.

Az egészségbiztosítás nem egyenlő az egészségpénztárral 

Az egészségbiztosítást és az egészségpénztárakat gyakran összemossák egymással, pedig alapvetően két teljesen különböző konstrukcióról van szó. 

Ugyan mindkettő befizetéssel jár, azonban az egészségbiztosítások esetében a pénzért cserébe egészségügyi ellátást, beavatkozást kapunk. Szemben az egészségpénztárral, ahol a fent említett gyógyszereket, fogászati ellátást stb. fizethetjük az összegyűlt pénzünkből. 

Az egészségpénztár kedvezményezettje a családunk is lehet

Ki lehet a kedvezményezett az egészségpénztár esetén?

A kedvezményezett bárki lehet, aki közeli hozzátartozó, például:

  • testvér, 
  • házastárs,
  • gyermek (örökbefogadott, nevelt és mostoha is),
  • szülő,
  • nagyszülő,
  • illetve unoka. 

Azonban barátot, anyóst, apóst, vőt, illetve menyet nem jelölhetünk meg kedvezményezettként.

Most, hogy megismertük az egészségpénztárak főbb tudnivalóit, nézzük meg az általam leginkább preferált két terméket: a Generali Egészségpénztárat és a Prémium Egészségpénztárat is.

Mi alapján érdemes kiválasztani az egészségpénztárat?

Amikor egészségpénztárat választunk, több dologra is érdemes odafigyelni. Persze elsősorban a legfontosabb számunkra, leendő ügyfél számára, hogy minél kisebb legyen a költség. Azonban ezenkívül figyelni kell arra is, hogy az adott pénzintézet mekkora múltra tekint vissza (mióta van a piacon, mennyire hatékonyan működik, milyen a szakértői gárda, milyen a sajtóvisszhang, illetve hogy mennyire biztonságos). 

A pénztári múlton kívül fontos, hogy mekkora a taglétszám és hogy ez a taglétszám növekvő, vagy csökkenő tendenciát mutat-e. Ha ugyanis évről évre csökken a tagok száma, akkor fel kell villanjon a fejünkben a kis piros lámpa, hogy valami bizony nem oké.

A taglétszámon kívül fontos mérőszám a kezelt vagyon mennyisége – szintén ugyanezen okból.

Mit érdemes tudni a Generali Egészségpénztárról?

A Generali hazánkban nagyjából 15 000 szerződött partnerrel rendelkezik, és a belépést követően az egészségkártya használata az első 3 évben teljesen ingyenes. 

Magát a plasztik kártyát egyébként mintegy 6000 kártya elfogadó helyen használhatjuk, a Generalinak pedig saját webshopja is van, ahol online tudunk vásárolni. 

Költségek tekintetében a Generali transzparensen közli az adatokat, így bárki elérheti a weboldalukon. 

Költségek

Ahogyan a képen is jól látszik, a költségek 3 féle csoportba oszthatóak: 

  • fedezeti-,
  • működési-, 
  • és likviditási tartalékokba. 

A fedezeti tartalék jelenti a személyre szóló számlát: pénzintézettől függően ennek mértéke 90-99% közötti.

A működési tartalék, ahogyan a nevéből is sejthető, a működési költségek fedezésére szolgál.

A likviditási tartalék egy kvázi “vésztartalék” ezt a kockázatok kezelése céljából vonják el a pénztárak. 

Azaz a tényleges költséget ez utóbbi kettő jelenti, a fedezeti tartalék pedig maga a megtakarított összeg. Magyarul: minél nagyobb a fedezeti tartalék százalékos aránya, annál jobb. Épp ezért a Generali arra ösztönzi az embereket, hogy minél több összeget fizessenek havonta: ahogyan látszik, sávonként nő a fedezeti tartalék aránya. 

Belépéskor 4000 forintot kell fizetni, az alaptagdíj pedig 3000 forint havonta. 

Taglétszámot tekintve az elmúlt 5 év óta nagyon stabil, a kezelt vagyon aránya pedig meredek emelkedést mutat.

Prémium Egészségpénztár

A Prémium Egészségpénztárnál lévő egészségkártyákat jelenleg 8850 helyen fogadják el, amiket részletesen listáztak is a honlapjukon. 

Az egészségkártya éves díja pedig 600 forint – ami 3 évig érvényes. Az aktiválás egyszerűen elvégezhető telefonon vagy az ügyfélportálon keresztül is. Az elfogadóhelyeket pedig részletesen listázták is a honlapjukon.

Költségek

Költségek tekintetében a Prémium Egészségpénztár nem von le likviditási tartalékot, csupán működési költségek vannak, melynek mértéke 6%. A maradék 94% pedig a fedezeti tartalékba megy.

BefizetésekA befizetések egyéniegészségszámlárakerülő része(Fedezeti tartalék)Működési tartalékLikviditási tartalék
Tagdíj94%6%0%

Extrák 

A Prémium Egészségpénztárhoz kedvező összegekkel igényelhetőek egészségbiztosítási szolgáltatások is, mint például a Védőháló. 

Ennek segítségével olyan kritikus betegségek kezelési költsége fedezhető, mint például a szívinfarktus, illetve a rák, és az ehhez kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatok (pl. CT, MR, ultrahang, röntgen). Ezenkívül egynapos sebészeti ellátás keretében magánellátásban végeztethetőek el műtétek, melynek ára havi mindössze 85 forint.

Ezenkívül extra védelemként kérhető a Pajzs szolgáltatáscsomag is, mely tartalmaz a menedzserszűréshez hasonló komplex belgyógyászati vizsgálatokat. 

Ezeket kétévente, sorban állás és adminisztráció nélkül vehetjük igénye. Továbbá orvosi másodvéleményt is kérhetünk, illetve gyógyszertámogatást is igénybe vehetünk új felfedezett betegségek esetén. A szolgáltatás díja havi 2200 forint.

Összegzés

Az egészség a legjobb befektetés – tartja a mondás. Az ember sajnos úgy működik, hogy amíg nincs baj, addig nem figyel oda kellőképp erre, és nem is költ rá “feleslegesen”. Pedig igencsak nagy biztonságot jelent, ha tudjuk, hogy a bajban is van hová fordulnunk, és nem kell feleslegesen aggódni például egy nagyobb, és költségesebb fogászati beavatkozástól. 

Amennyiben szeretne személyre szabott, ingyenes tanácsot kérni egy szakértőtől, bátran írjon nekem, és megtaláljuk az Önnek leginkább megfelelő egészségpénztári szolgáltatást!

Scroll to Top