Milyen családtámogatásokat vehet igénybe 2021-ben?

Megmutatjuk, milyen támogatásokat kaphatnak a családok 2021-ben!

2021-ben többféle családtámogatás közül választhatnak a párok. Lassan most már annyiféle különböző típus található a piacon, hogy nagyon könnyű elveszni. Épp ezért cikkünkben összeszedtük azokat a támogatási típusokat, amelyeket a családok idén igényelhetnek.

#1 Családi és Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Először is nézzük meg a 2015-ben indult CSOK-ot. Az egyik legfontosabb kitétel, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylői – előre vállalt gyermek esetén – csak házastársak lehetnek. Ezen kívül az a szülő is igényelheti a CSOK-ot, aki egyedülállóként neveli már megszületett gyermekét.

A CSOK egy ún. vissza nem térítendő állami támogatás, aminek lényege, hogy ha teljesíti a szerződésben foglaltakat, akkor a hitel teljes összegét elengedi az állam. Amennyiben nem, úgy a büntetőkamatokkal együtt vissza kell fizetni.

A maximális felvehető támogatás 10 millió forint – ami új-, vagy használt lakás vásárlására, építésére, vagy meglévő ingatlan bővítésére használható.

A kedvezményes sávokat ahhoz kötik, hogy kinek hány gyermeke van, illetve hány gyermeket szeretne. 

  • 1 gyermek után a támogatás összege 600 ezer forint
  • 2 gyermek után 2,6 millió forint
  • 3 gyermek után pedig 10 millió forint.

Persze fontos kérdés az is, hogy ebben az esetben ki minősül gyermeknek. Gyermek lehet: 

  • vér szerinti-,
  • örökbefogadott-, 
  • és gyámság alatt álló gyermek is. 

A gyermek azonban maximum 25 éves lehet, kivéve abban az esetben, ha megváltozott munkaképességű. Azonban nem kitétel, hogy az igénylőnek gyermeke legyen; csak vállalnia kell, hogy az elkövetkezendő 10 évben lesz legalább 3 gyermeke. 

Természetesen itt is fontos, mint a legtöbb pályázat esetében, hogy az igénylő büntetlen előéletű legyen. Az igénylő továbbá nem lehet BAR-listás, valamit 180 nap igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie. Fontos kitétel az is, hogy legalább az egyik szülőnek 40 év alattinak kell lennie.

CSOK-hitel

A CSOK mellé további, kedvezményes, 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel is felvehető, maximum 15 millió forintos összegben. Ez azt jelenti, hogy a CSOK+CSOK-hitellel akár 25 millió forinthoz is juthatnak a családok.

Falusi CSOK

2019-től a CSOK-ot kiterjesztették a falusi településekre, illetve tanyákra is. A CSOK 2019. július 1. és 2022. június 30. között igényelhető; további részleteket, és részletes településlistát pedig a linkre kattintva érhet el.

#2 Babaváró hitel

A Babaváró hitelt gyakran összetévesztik a CSOK-kal, ami nem véletlen, hiszen némileg hasonló konstrukcióról van szó. Azonban a CSOK-kal ellentétben a Babaváró támogatás egy szabad felhasználású konstrukció, így nem csupán lakáscélokra használhatjuk, hanem lényegében bármire. 

Azonban, míg a piacon a szabad felhasználású hitelek, jellemzően a személyi kölcsönök, THM-e nagyon magas, a Babaváró hitelé nagyon kedvező. 

Fontosabb tudnivalók

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint lehet, maximum 20 évre. A havi törlesztőrészlet pedig nem haladhatja meg az 50.000 forintot – amennyiben a szerződésben vállaltakat a párok teljesítik.

Az egyik ilyen például, hogy a hitelt kézhez kapva, maximum 5 éven belül gyereknek kell születnie. Amennyiben ez nem történik meg, úgy vissza kell fizetni a támogatás összegét, kamatokkal együtt, egy összegben, 120 napon belül.

  • Amennyiben megszületik a gyermek, úgy a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. Fontos, hogy ez opcionális, tehát nem kötelező jellegű.
  • Ha 2 gyermek születik, akkor ismét 3 évre fel lehet függeszteni a törlesztést. Ezenkívül 30%-ot elengednek a fennmaradó hitelből. Ez azt jelenti, hogy ha 10 millió forintot vettünk fel, és 4 millió forintot már törlesztettünk, akkor a fennmaradó rész, vagyis a 6 millió forint 30%-át engedik el – ami ebben az esetben 1,8 millió forintot jelent.
  • Amennyiben a 3. gyermek is megszületik, akkor a hitel teljes egészében megszűnik. 

A Babaváró támogatást csak házaspárok igényelhetik, egészen 2022. december 31-ig. Az igénylő női tagja minimum 18-, de maximum 41 éves lehet.

Ezenkívül nem lehetnek büntetett előéletűek az igénylők, magyarországi lakcímmel kell, hogy rendelkezzenek, valamint legalább az egyiküknek 3 éves, folyamatos TB-viszonnyal is rendelkeznie kell.

A Babaváró hitelt önerőként is használhatjuk további hitel felvételéhez, azonban csak maximum 75%-át lehet ennek fedezésére alkalmazni. 

A nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása 2,5 millió forint pluszt jelent
A nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása 2,5 millió forint pluszt jelent

#3 Nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása

Létezik egy olyan pályázati forma is, amelyről viszonylag kevesen tudnak: ez pedig a nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása. 

A támogatás mértéke 2,5 millió forint, amit egy 7+ személyes családi autóra lehet használni, legalább 50%-ban. Ez azt jelenti, hogy az autó minimum 5 millió forint kell, hogy legyen – ezzel lehet ugyanis maximalizálni a 2,5 millió forintos támogatást.

További feltétel, hogy a beszerzendő autó maximum 1 éves lehet, 2000 kilométerrel, valamint az ülőhelyek számát is 8+1-ben korlátozták. Nagycsaládosok igényelhetik, azaz minimum 3 gyermekkel kell rendelkeznünk, hogy a támogatást igényelni tudjuk.

#4 Lakásfelújítási támogatás

A lakásfelújítási támogatás 2021. január 1-jétől igényelhető állami támogatás – aminek lényege, hogy a számlákkal igazolt felújítások után azok 50%-át, azaz összesen maximum 3 millió forintot kaphatunk vissza .

Fontos azonban, hogy a pályázat utólag téríti vissza az összeget – ami azt is jelenti, hogy rendelkeznünk kell 6 millió forinttal – amennyiben szeretnénk kihasználni a maximum keretet. Ezt persze sokan nem tudják önerőből előteremteni, így ehhez kapcsolódva, 2021. február 1-jétől ehhez igényelhető az Otthonfelújítási hitel.

Lakásfelújítási hitel

A hitel keretében maximum 6 millió forintot igényelhetünk, 10 évre, végig fix, 3%-os kamattal. A hitelt természetesen bankoknál lehet majd igényelni. 

Ésszerű egyébként a visszakapott 3 millió forintos támogatást a hitelbe betörleszteni, hogy ezzel is csökkentsük a havi részletet. Hiszen így, lényegében egy 6 millió forintos felújítást “úszunk meg” 3 millió forintnyi hitelből.

Azonban nem kötelező pontosan 6 millió forintot felvenni – bármekkora hitel igényelhető, viszont abban az esetben nem a teljes, 3 millió forintos összeget kaphatjuk vissza, hanem a felvett hitel 50%-át. (Amennyiben számlákkal tudjuk igazolni.)

Tehát egy 4 millió forintos hitel esetén 2 millió forintot igényelhetünk vissza. A részleteket egyébként összegyűjtöttük a felújítási támogatások igénylése című cikkünkben – ahol minden fontos kérdésre választ kap. 

A lakásfelújítási támogatást belső tér felújítására is lehet költeni
A lakásfelújítási támogatást belső tér felújítására is lehet költeni

#5 Kedvezményes lakásáfa, lakásáfa-visszaigénylés

Szintén 2021. január 1-jétől lép életbe a kedvezményes lakásáfa, aminek keretében a 27%-os áfa helyett mindössze 5%-ot kell fizetni az újépítésű ingatlanokért. 

Ez természetesen azok számára is elérhető, akik CSOK-kal vásárolnak újépítésű lakást. Sőt mi több, a CSOK-kal lakást vásárlók ezt az 5%-os áfát is visszaigényelhetik, így ők lényegében áfamentesen vehetnek újépítésű ingatlant. 

Ráadásul azok, akik Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételével vesznek ilyen újépítésű ingatlant, illetékmentességet is kapnak.

+1 Illetékmentesség 

Újépítésű lakások esetében ún. vagyonszerzési illetéket kell fizetni, ami a lakás vételárának 4%-a. Ez tehát azt jelenti, hogy például egy 40 millió forintos lakás esetében az illeték 1,6 millió forint. 

Ezt tehát a CSOK-kal lakást vásárlóknak nem kell megfizetnie. 

Összegzés – mennyit spórolhat a kedvezményes hitelekkel, támogatásokkal?

Vegyünk alapul két esetet: az elsőben a támogatott 3 gyermeket vállal, és 30 millió forint értékű új lakást szeretne vásárolni.

Ebben az esetben jogosult a CSOK-ra, ami 10 millió forintos, kvázi ingyen hitelt jelent. Emellé a Babaváró hitel szintén támogatásnak minősül, hiszen a harmadik gyermek születését követően elengedik – így tehát eddig a család 20 millió forintra jogosult.

Ebből 5%-nyi áfát, azaz 1,5 millió forintot szintén visszaigényelhetnek, valamint a illetékmentesség révén is 1.260.000 forintot spórolhatnak. Ez összesen 10+10+1,5+1,26=22,76 millió forintot jelent. Ehhez, még kedvezményes 15 millió forint hitelt tudnak felvenni (CSOK-hitel), ami összesen 37,76 millió forintot jelent. 

Nézzük meg ugyanezt, 1 gyermek vállalása esetén is!

A 10 millió forintos CSOK-ból összesen 600 ezer forintot engednek el, és szintén 1.260.000 forintnyi illetékmentességet kap a család. Az áfavisszaigénylésből 1,5 millió forint plusz lesz. Ez mintegy 3 360 000 forint támogatást jelent, amihez kedvezményes, Babaváró hitelt lehet felvenni. Így az összeg 13 360 000 forint ebben az esetben.

Ahogyan Ön is látja, rengeteg kedvezmény, támogatás van, amelyet érdemes minél inkább kihasználni – hiszen jelentős, több millió forintos eltérések is lehetnek a konstrukciók között.


Amennyiben lakást szeretne vásárolni vagy egyéb, pénzügyi jellegű tanácsadásra van szüksége, úgy kérem vegye fel velem a kapcsolatot. A tanácsadás – vagy nevezzük inkább beszélgetésnek – teljes mértékben díj-, és kötelezettségmentes. 

Scroll to Top