Ezekre kell ügyelni a 3 millió ft-os felújítási támogatás igénylésekor

2020 októberében jelentették be, hogy jövő év, vagyis 2021. január 1-jétől igényelhető a lakásfelújítási támogatás. Ennek keretében maximálisan a felújítás felét, azaz 3 millió forintot kérhetünk vissza az államtól. De mire használható pontosan az összeg? Milyen feltételekkel igényelhető, és mire érdemes odafigyelni? 

Ezeket vesszük most végig a cikkünkben.

Vajon Ön igényelheti a lakás felújítási támogatást?

Az összeget 2021. január 1-jétől lehet igénybe venni, 2022. december 31-ig, tehát összesen két éve van arra, hogy támogatást kérjen. Így tehát bőven van idő arra, hogy utánajárjon a szükséges információknak, és megszerezze a dokumentumokat, amelyekre szüksége lesz.

A támogatás igényléséhez feltétel, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárnak kell lennünk.

A másik fontos dolog, hogy legalább 1 gyermeket nevelnünk kell, aki egy háztartásban (tehát igazoltan ugyanazon a lakcímen) él. A gyermek maximum 25 éves lehet, azonban az, hogy dolgozik nem jelent kizáró okot a pályázat során. Amennyiben gyermekük megváltozott munkaképességű, úgy 25 év felett is igényelhető az összeg.

Ha gyermeket vár, akkor a magzatnak legalább  12 hetesnek, tehát 3 hónaposnak kell lennie ahhoz, hogy pályázhasson. 

Élettársi kapcsolatban élők is igényelhetik a pályázati összeget abban az esetben, ha igazolni tudják, hogy közös lakcímen élnek. 

Fontos, hogy a fent említett 3 millió forintos összeg a maximum, amit meg lehet kapni, azonban a teljes felújítási költség 50%-át, vagyis a felét állja az állam. Ez azt jelenti, hogy például egy 4,5 millió forintos átalakítás során 2,25 millió forintot térít vissza az állam.

Az igényléshez ezenkívül legalább az egyik igénylőnek folyamatos, minimum 1 éves tb-jogviszony szükséges. Azonban az 1 éves jogviszonyban lehet megszakítás, viszont a megszakítás mértéke nem érheti el összesen a 30 napot.

Igényőként nem lehet közteher-tartozása (például SZJA-, ÁFA-tartozás satöbbi), ugyanakkor könnyebbséget jelent, hogy a negatív KHR-lista (BAR lista) nem kizáró ok – tehát ők is igényelhetik a támogatást.

Mire érdemes odafigyelni az igénylés során?

Sok szempont van még a fentieken túl is, amire oda kell figyelnie, mielőtt még igényelné az összeget. Ezeket gyűjtöttük most össze, pontról pontra.

#1 A teljes összeggel rendelkezni kell 

Talán az egyik legfontosabb, hogy a pénzt utólagosan lehet visszakérni az államtól. Ez azt jelenti, hogy a teljes felújítási összeggel rendelkeznünk kell, és később tudjuk csak visszakapni az összeg felét.

Mivel sajnos csak kevés ember rendelkezik ekkora pénzügyi tartalékkal, a legtöbben hitelt vesznek fel. Elvileg igényelhetünk ehhez majd kedvezményes, 3%-os lakásfelújítási hitelt, azonban ezt 2021. február 1-jétől lehet kérni.

Mit lehet tudni a lakásfelújítási hitelről?

A részletekről jelenleg annyit tudni, hogy logikusan maximum 6 millió forint lehet a kölcsön összege, 10 év futamidővel, fix, 3%-os kamattal. A kölcsönt, a támogatáshoz hasonlóan, 2022. december 31-ig lehet kérni, és jelzálog alapú, tehát kell, hogy legyen egy ingatlanunk. Ez szintén nem meglepő, hiszen ingatlanfelújításra fordíthatjuk a kért összeget.

A hitelt természetesen bankoknál lehet igényelni, a munkálatok befejezése után – a munkákra 1 évünk van – be kell nyújtani a számlákat. (A számlákról részletesebben is írunk néhány bekezdéssel lejjebb.)

Miután benyújtottuk a kérelmet, az Államkincstár elbírálja azt, majd utalja a támogatást.

#2 Számlákkal kell igazolnia az elvégzett munkálatokat – azonban nem mindegy, milyennel

Az elvégzett munkálatokat számlákkal tudjuk igazolni, azonban az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban számolható el. Tehát ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást, mindenképpen egy szakemberrel kell szerződnünk. 

Ezenkívül a kivitelező szakember nem lehet közeli hozzátartozó, valamint a számláknak 27%-os áfát kell tartalmazniuk, tehát nem lehet kedvezményes, 5%-os áfával ellátott számlát benyújtani.

#3 Legalább 1 éve a felújítandó lakásban kell élni

Amennyiben szeretnénk felújítani egy ingatlant, úgy igénylőként legalább 1 éve az adott lakásban vagy családi házban kell élnünk. Kivételt képez ez az alól, amennyiben az anya gyermeket vár, vagy a gyermek még nincs 1 éves az igényléskor. 

Érdemes odafigyelni arra is, hogy saját lakással kell rendelkezni, vagy legalább 50%-os tulajdoni hányaddal. 

#4 A felújítási támogatás csak egyszer vehető igénybe 

A támogatást csak egyszer lehet kérni akkor is, ha nem használtuk fel a maximális, 3 millió forintos keretet.

#5 Visszamenőlegesen nem kérhető

Ha 2021. január elseje előtt kezdtük el a munkálatokat, akkor nem kérhető a támogatás az azt megelőző időszakra, csak a január 1-jeit követőre. 

+1 Nem minden ingatlanra vonatkozik

Habár a felújítási támogatás széleskörűen felhasználható (hogy mi mindenre, azt a következő pontban fejtjük ki), nem minden ingatlanra vonatkozik. Az összeg kérhető családi házra, lakásra, illetve akár tanyára is, azonban gazdasági épületre, nyaralóra, hétvégi házra nem.

Milyen munkálatokra kérhető a felújítási támogatás és mire nem?

A támogatás kérhető: 

 • Víz-, csatorna-, gáz-, elektromos-, közműszolgáltatás bevezetésére, és belső hálózatának kiépítésére vagy annak cseréjére.
 • Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, ahol még nincsenek ilyen helyiségek.
 • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje. Fontos, hogy megújuló energiaforrásokra is fordíthatjuk az összeget. Például napkollektor, vagy napelemes rendszer telepítésére, de akár annak cseréjére is.
 • Az épület szigetelésére, a lábazat szigetelésére, valamint a hő-, hang-, vízszigetelési munkálatokra.
 • A külső nyílászáró cseréjére, redőny-, árnyékoló-, spaletta-, rovarháló-, (biztonsági) rács felszerelésére vagy cseréjére, párkányok, illetve küszöbök cseréjére vagy felújítására.
 • Tető cseréjére, felújítására, illetve szigetelésére.
 • Égéstermék-elvezető (például kémény) építésére, továbbá felújítására, korszerűsítésére.
 • Klímaberendezés beépítésére, vagy annak cseréjére.
 • Belső tér felújítására, például a lakás belső helyiségeinek fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjére, annak felújítására, ezenkívül átfestésére, tapétázásra.
 • Galériaépítésre, valamint belső lépcső kialakítására, cseréjére.
 • A szaniterek beépítésére vagy cseréjére, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítására,  cseréjére, valamint a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítésére, cseréjére vagy felújítására.
 • A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség, például nyári konyha, mosókonyha, tároló felújítására.
 • Kerítés építésére.
 • Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítására.
 • Terasz, loggia, erkély, előtető építésére, kialakítására.
 • Térburkolat készítésére illetve cseréjére.
 • Télikert kialakítására.
 • Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül a kormányrendeletben meghatározott akadálymentesítési munkálatokra (ezekről érdemes tájékozódni a megfelelő oldalakon).
 • Alapozási szerkezet megerősítésére.
 • Valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép (például páraelszívó) beépítésére, és cseréjére.

A támogatás nem igényelhető:

 • Lakásbővítésre.
 • Szobabútorra (beépíthető bútorra igényelhető, azonban a “mozgó”, “szabadon álló” bútorokra nem – például kanapé, fotelek íróasztal satöbbi.
 • Szabadon álló háztartási gépekre (például hűtőszekrény, mosógép).
 • Kerti tároló építésére.

Amennyiben már van konkrét elképzelése, érdemes megnézni a MÁK honlapján található, letölthető dokumentumot, ahol részletesen is leírják, hogy pontosan mire is használható az összeg.

Benyújtandó dokumentumok

Az Államkincstár honlapján található információk alapján a kötelező, benyújtandó dokumentumok a következők:

 • vállalkozási szerződések másolata 
 • számlák, valamint az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum másolata
 • az igénylő(k)nek és a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolata
 • számlaösszesítő
 • az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 1. számú melléklet szerinti nyilatkozata
 • személyazonosságok igazolása céljából a személyazonosító hatósági igazolvány, útlevél, vagy kártyaformátumú vezetői engedély másolata

A szükséges nyomtatványokat erre a linkre kattintva érheti el.

Összegzés

Mint láthatja, a támogatás rendkívül széleskörűen felhasználható, azonban rengeteg olyan feltétel van, amelynek meg kell felelni. Ráadásul, ha nem rendelkezik a felújításhoz szükséges önerővel, és hitelt kell felvennie, az plusz papírmunkát, plusz utánajárást – ezért sok időt igényel.

Amennyiben hitelre, tanácsadásra van szüksége, úgy vegye fel velünk a kapcsolatot. Tanácsadásunk teljes egészében díj-, és kötelezettségmentes. Ráadásul nem kell kimozdulnia az otthonából sem, hiszen teljes egészében online is elérhetőek vagyunk. 

Scroll to Top