Befektetések és megtakarítások

Amikor valaki befektetésről beszél, sok esetben a tőzsdére gondol. Azonban úgy gondolom, hogy a hosszú távú, stabil befektetések sokkal biztonságosabbak, mint a tőzsdei ügyletek.

A befektetés nem egyenlő a tőzsdével! Ezzel kapcsolatban fontosnak tartom megjegyezni, hogy direkt tőzsdével semmilyen formában nem foglalkozom.

Nem vagyok bróker, és nem is vagyok híve a tőzsdének, ebből kifolyólag semmilyen ehhez köthető tevékenységet nem folytatok. 

A tőzsde, véleményem szerint, ingadozó, kiszámíthatatlan és kockázatos, így ezt személy szerint az engem felkereső ügyfelek számára sem javaslom és ajánlom – sőt, inkább lebeszélem róla. 

Persze ezek után jön a nagy kérdés, hogy akkor mibe érdemes befektetni a pénzünket?

Mibe fektessük a pénzünket?

Jelenleg a piacon rengeteg – 2000-3000(!) megtakarítási-, illetve befektetési forma létezik. Épp ezért, ha valaki szeretné, ha a befektetése ne csak biztonságban legyen, hanem hozamokat is termeljen, szerencsére nagyon sok lehetősége van. 

Itt most engedjen meg egy kis kitérőt, hiszen a befektetésekkel kapcsolatban a legtöbbször olyanokat hallok/olvasok, amik mellett nem mehetek el szó nélkül. Ezek talán az Ön számára is ismerősek lehetnek:

Inkább a bankban tartom a pénzemet - ez a biztos...

Régebben talán jó ötlet volt a bankban, bankszámlán tartani a megtakarítást, hiszen még egy kisebb kamatot is kaphattunk rá. Ma azonban tény hogy bankban tartani a pénzünket nem kifizetődő, ugyanis olyan alacsony kamatot kapunk rá, ami pillanatok alatt inflálódik.

Épp ezért előfordulhat, hogy évek múltán, amikor ki szeretné venni a pénzét a bankból, kevesebb lesz, mint amennyit annak idején berakott.

A párnacihából senki nem lopja el a pénzem - ott biztonságban van

Nagyon gyakori, hogy az emberek egyszerűen a fiókban vagy a párnacihában tartják a pénzüket. Itt szintén az infláció lesz a legnagyobb ellenségünk: minél magasabb a pénzromlás mértéke, annál kevesebbet ér majd a félretett összeg. 

Ami például 2000-ben 10 000 forintnak felel meg, az ma 23 162 forint – ekkora volt az infláció mértéke 20 év alatt! De elég csak öt évet visszaugrani az időben – 10 000 forintra vetítve akkor is csaknem 1000 forintot romlott a pénzünk értéke. Ez persze ekkora összegeknél nem látszik annyira, de ha 10 millió forintról van szó, akkor 5 év alatt 1 millió forinttal ér kevesebbet a pénzünk.

Tehát megéri befektetni... de hova?

A lényeg, a hosszú távú, és lehetőleg folyamatos megtakarítás. Ezek lehetnek különfélre részvények, kötvények – a lényeg, hogy többféle piaci szegmensből válasszunk, lehetőleg minél több földrészről – azaz, hogy portfóliónkat úgymond diverzifikáljuk.

Nem baj, ha ezek a szavak Önnek egyelőre nem mondanak semmit – ugyanis a személyes tanácsadás, beszélgetés alkalmával mindent tisztázni fogok Önnel. 

Meglehetősen nehéz konkrét tanácsot adni, hiszen minden a céloktól függ, és attól, hogy mennyi pénzt, és milyen időintervallumban tud rászánni. Épp ezért a konzultációk során  egyénre szabott ajánlatot kap, a lehető legkülönfélébb biztonsági lehetőségekkel. 

Szerencsére ma már nem kell félni a befektetésektől – lásd a csúnya Questor-ügy – a jelenlegi szolgáltatások és termékek ugyanis sokkal etikusabbak és fejlettebbek, mint a régebbiek.  

befektetési tanácsadás

És hogy mit kell tennie? A legfontosabb, hogy határozza meg a célját (például gyermektámogatás, későbbi ingatlanvásárlás, autóvásárlás, nyugdíj), én pedig felmérem az igényeit, lehetőségeit és biztonságos megoldást találok rá.

Scroll to Top