Állami támogatások és adókedvezmények

Szinte megszámlálhatatlanul sok támogatás létezik nem csupán cégek-, de magánszemélyek részére is, így laikusként ezek között szinte lehetetlen kiigazodni. (Megvallom őszintén nekem is napi szinten böngésznem kell őket, hogy teljesen naprakész legyek, és teljeskörű segítséget tudjak nyújtani.)

Ezek közül vannak, amik határidős támogatások (pályázatok), de léteznek (jelenleg) állandó jellegű támogatások és adókedvezmények is. Logikus, hogy leginkább az otthonteremtéssel kapcsolatban találkozunk a legtöbb ilyen támogatással, hiszen ez a legköltségesebb, és leghosszabb távú elköteleződés egy ember életében (a gyermekvállalás mellett).

Otthonteremtéssel kapcsolatos támogatások, pályázatok

Jelenleg a magánszemélyek részére több mint 150 különböző pályázat érhető el. Ezt csak azért írtam le, hogy Ön is lássa: tényleg rendkívül naprakésznek kell lennünk, hiszen ezek folyamatosan változnak, rotálódnak.

lakástakarékpénztár nyítás

Elérhető támogatások, pályázatok az otthonteremtéssel kapcsolatban

A felújítástól elkezdve az energetikai pályázatokig meglehetősen széles a paletta. 

Nézzünk is meg ezek közül néhányat, a teljesség igénye nélkül:

Ezenkívül – szintén magánszemélyek részére – bizonyos időközönként elérhetőek a vállalkozás létrehozását segítő pályázatok is.

Építkezési támogatások

Építkezéssel kapcsolatban is több, különböző kedvezmény igényelhető: például 2021. január 1-jétől ismét bevezették a kedvezményes, 5%-os ÁFA-t az újépítésű lakásokra, illetve a telkek áfatartalmát is visszatéríthetik – bizonyos esetekben.

Ezenkívül természetesen igényelhető a népszerű CSOK, illetve a Babaváró hitel (sőt, ezek együttesen is), valamint az otthon felújítási program keretében is 3 millió forintot visszatérítenek.

Ezek mind-mind nagyon egyedi esetek, és gyakran befolyásolja az igénylés körét az, hogy mit, és hogyan kérvényez. Előfordulhat, hogy két-, három konstrukciót nem tud kombinálni egymással, de az is, hogy épp ellenkezőleg, sőt a kombinálással még további kedvezményekben részesül.

pályázati tanácsadás

Minden esetben egyedileg beszéljük meg, hogy mik az Ön elképzelései, lehetőségei, mit tud vállalni, és ezekhez melyek a legjobb, legnagyobb kedvezménnyel kecsegtető konstrukciók.

Adókedvezmények

pályázati tanácsadás

Talán kevesebben tudják, de bizonyos öngondoskodási formákat az állam is támogat – klasszikusan ilyen a nyugdíjcélú megtakarítás, valamint a gyermek megtakarítás. Fontos, hogy ezeket a támogatásokat az SZJA-ból lehet visszaigényelni, és Önnek kell évente, az adóbevallásában feltüntetnie az adójóváírás iránti kérelmet.

Ez elsőre talán ijesztőnek és bonyolultnak hangzik, de valójában nem az, sőt akár online is intézhető.

Mekkora összeg kapható?

Nyugdíj megtakarítás esetén, konstrukciótól függően 100-150 ezer forintos éves adójóváírásra számíthat. Gyermek megtakarítás esetén az adókedvezmény már jóval kisebb, 6000 forint, de ezt is érdemes kihasználni, hiszen egy kvázi “ingyenpénzről” van szó.

Egyéb kedvezmények

Azt pedig talán még kevesebben tudják, hogy fiatal házasként is jogosultak vagyunk havi 5000 forintos kedvezményre 2 évig, amit szintén az SZJA-ból lehet visszaigényelni. Ez összesen nettó 120 ezer forintot jelent a családi kasszában – ami szintén “ingyenpénz”, de magunknak kell igényelni.

Ahogy Ön is látja, rengeteg kedvezmény és támogatás létezik, azonban szemfülesnek kell lennie, hiszen “csak úgy” nem adja őket ingyen az állam – meg is kell “dolgozni” értük. Laikusként persze könnyű elveszni a rengetegben – épp ezért forduljon hozzám bizalommal, hogy megtudja Ön, vagy a családja milyen kedvezményekre jogosult.

3 millió ft-os felújítási támogatás igénylés
Scroll to Top