7 ok amiért fontos a hosszú távú megtakarítás egy kkv számára

Miért jó a kkv-knak hosszú távon megtakarítani?

Sajnos nap mint nap érkeznek olyan hírek, hogy komplett szektorok mennek tönkre a koronavírus-járvány okozta bezárások miatt. Egy ilyen válságra persze szinte képtelenség felkészülni, azonban jelentősen megkönnyíthető a kkv-k helyzete akkor, ha van “mihez nyúlni”. 

Ugyanis ha van pénzügyi tartalékunk, akkor egyrészt átvészelhetünk egy hosszabban tartó, nehezebb időszakot is, mint a világjárvány, másrészt pedig nem, vagy csak kisebb összegű hitelt kell felvennünk ahhoz, hogy újraindítsuk a vállalkozásunkat.

De egyszer úgyis elmúlik a járvány… akkor miért kell tartalék? 

Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, hiszen nem vagyok sem jós, sem járványügyi szakember. Azonban nem kizárt, hogy a koronavírus és annak mutációi továbbra is velünk maradnak, és ha előbb-utóbb ki is alakulna egyfajta nyájimmunitás, sajnos igen nagy a valószínűsége annak, hogy újabb és újabb járványok alakulnak ki.

A jövő sajnos meglehetősen bizonytalan – de a múltban sem volt sokkal könnyebb. Nem is kell olyan sokat visszaugrani, hiszen valószínűleg még mindenki emlékezetében élénken él a 2008-as világválság, ami szintén rengeteg család életét tette tönkre. Ez idő tájt vállalkozások szűntek meg, és csak nagyon lassan, évek múlva lehetett érezni némi fellendülést.

De ezen nem kell csodálkozni, hiszen a történelmet végigkísérték a hullámhegyek és a hullámvölgyek. Ha szimplán közgazdasági szempontból nézzük, akkor is jól látható, hogy az emelkedést bizonyos idő után recesszió követi, majd ezután újra növekedésnek indul a gazdaság.

Ez ellen semmi sem tehetünk. Azonban azért már tudunk dolgozni, hogy ezeket a hullámvölgyeket minél kevésbé érezzük meg. És hogy miképp lehetséges ez? Például hosszú távú megtakarítás indításával.

A hosszú távú megtakarítással a jövőnkbe fektetünk

Párhuzamok a hosszú távú megtakarítások területén

Ahhoz, hogy könnyebben megértsük, miért is van szükségünk hosszú távú megtakarításra, párhuzamot kell vonnunk az üzleti-, és a magánélet között.

Amennyiben nem kkv-ként, hanem magánemberként gondolkozunk, könnyebb látni, hogy miért is van szükség arra, hogy legyen megtakarított pénzünk, például hogy:

 1. pénzügyileg függetlenek legyünk
 2. ingatlant/autót/nagyobb berendezést tudjunk vásárolni
 3. a váratlan kiadások ne jelentsenek problémát
 4. elveszítjük az állásunkat, bevételi forrásunkat, legyen miből élni addig, míg találunk másikat
 5. sérülés esetén, amíg táppénzen vagyunk, ne jelentsenek gondot a hétköznapi vásárlások
 6. legyen nyugdíjunk
 7. tudjuk miből segíteni a gyermekünket, családtagjainkat
 8. szélesebb perspektívából nézve pedig, ha elég pénzünk van, jótékonykodhatunk is arra a célra, amit fontosnak tartunk.

A sort szinte a végtelenségig tudnánk folytatni, és biztos vagyok benne, hogy Ön is tudna mondani még legalább 2-3 pontot, ami miatt fontosnak tartaná a pénzügyi tartalékot. Innét pedig már könnyebben átemelhetjük a megtakarítások fontosságát az üzleti életre is. 

Épp ezért a következőkben 5 sarkalatos pontot írok majd, a teljesség igénye nélkül.

Miért van szükségünk hosszú távú pénzügyi megtakarításra?

#1 Hogy túléljük a nehéz időket

Visszacsatolva a bevezetőben írtakra: szerencsésnek mondhatja magát az, akinek ebben a súlyos helyzetben van annyi tartaléka, hogy ne jelentsen (akkora) gondot számára az újranyitás. Azonban nem csak akkora volumenű dolgokra kell gondolni, mint egy világjárvány, vagy egy globális pénzügyi válság.

Bármikor előfordulhat, hogy egy vagy több berendezés elromlik, netán javítani kell az irodánkat, üzletünket. Sajnos minket, az alkalmazottakat vagy a családtagjainkat is érheti baleset, ami szintén kiadással jár.

Felsorolni is nehéz lenne azokat a szituációkat, amelyek kkv-ként, váratlan pénzügyi kiadást jelenthetnek. Sajnos nem feltétlenül szükséges egy világjárvány ahhoz, hogy máról holnapra pénzügyileg csődbe menjünk. 

#2 Diverzfikálnunk kell

Erre egész egyszerűen azt szokás mondani, hogy jobb több lábon állni – vagyis diverzifikálni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy például fodrászként, amikor napi 12 órákat dolgozunk, szükségünk van egy másodállásra is. Hanem arról, hogy a megtakarításainkat érdemes befektetni, hogy hozamot termeljenek.

Ha ugyanis fodrászként minden pénzünket visszaforgatjuk az üzletünkbe, és ne adj’ isten íngyulladás miatt akár fél-, 1 évig is kiesünk a pixisből, akkor egész egyszerűen nem tudunk miből megélni. 

Azonban, ha a megtakarításunk ⅔-a például részvényekben, állampapírokban van, akkor ezek egy részét eladva hozzájuthatunk annyi tőkéhez, amennyi a túléléshez kell. 

#3 Azért, hogy megtarthassuk az alkalmazottainkat

Előbb-utóbb vége lesz a járványnak. És rengeteg szektorból távoztak olyan szakemberek, akiknek a hiányát szinte lehetetlen pótolni. Ugyanakkor őket is meg lehet érteni, ha a járványt követően nem térnek vissza, hiszen már valószínűleg elhelyezkedtek egy másik szektorban. 

Jó példa erre, hogy rengeteg vendéglátós – szakácsok, felszolgálók, pultosok – kerültek az utcára a COVID-19 miatt, akiknek jelentős részét most az épp dübörgő építőipar szívta fel. 

És miért mennének vissza egy olyan helyre, ami annak idején nem becsülte meg, hanem egész egyszerűen szélnek eresztette? (Ez persze egy szándékosan sarkított példa, nagyon sok vendéglátós nem tehetett mást – de az éremnek mindig mind a két oldalát meg kell vizsgálni.)

Munkáltatóként ugyanis a mi felelősségünk az, hogy ameddig csak lehet, megtartsuk a szakembereket – ezt pedig csak pénzügyi tartalékkal lehet. Ha pedig már nagyon a végét járjuk, kommunikáljuk felé, hogy sajnos eddig bírtuk anyagilag, azonban a járvány után nagyon szívesen várjuk vissza. A legtöbb munkavállaló ezt a gesztust nagyon értékeli, és biztosan visszatér a koronavírus-járvány után is.

#4 Előbb-utóbb bővülni kell 

Hogy ne csak mindig a negatív aspektusból vizsgáljuk meg a dolgot: ha egy vállalkozás jól megy, akkor bővülni fog. A bővüléshez pedig rendszerint 3 út van:

 1. Hitelt veszünk fel 
 2. Pályázunk
 3. Vagy rendelkezünk akkora megtakarítással, amiből finanszírozni tudjuk.

Nem kell gurunak lenni, hogy belássuk: az utóbbi a legjobb opció. Persze nagyon ritka, hogy valakinek ekkora mértékű megtakarítása legyen. De ha már csak fele akkora hitelt kell felvenni a bővüléshez, nagyon sokat segít, hogy hosszú távon is rentábilisak maradhassunk. 

#5 Tervezhető jövő

Az sem utolsó szempont, hogy egy megtakarítás hosszú távú biztonságérzetet ad, és ezáltal akár évekre előre is tervezhetünk. Gondoljunk bele, milyen jó lenne, ha látnánk, hogy 3 év múlva újabb üzletet nyithatunk vagy olyan berendezéseket vásárolhatnánk meg, újíthatnák fel, amiket már régóta tervezünk.

Megtakarítással mindez valósággá válhat.

Megmutatjuk, miből tud hosszú távú megtakarítást indítani, kkv-ként

Hogyan (és miből) indítsunk hosszú távú megtakarítást?

Persze nem vagyok idealista, tudom hogy a mostani helyzetben lehetetlen a nulla forintból megtakarítani. Azonban, még ha nehezen látszik is, ebből a járványból is lehet tanulni. Mégpedig azt, hogy semmi sem biztos, és attól, hogy ma még jól megy a szekér, holnap lehet, hogy egy hatalmas hegy tornyosul fölénk. 

Hosszú távú megtakarítást csak akkor érdemes elindítani, ha nem jelent problémát a napi működésben – tehát akkor, amikor jól megy a vállalkozásunk. Azonban érdemes minél hosszabb távon gondolkozni, hiszen a kamatos kamat elve miatt a hozamok is plusz pénzt termelnek, amik 10-15 éves távlatokban már jelentős összegű megtakarítássá duzzadhatnak.

Ez persze most még, sajnos nagyon sok vállalkozónak, egy nagyon távoli, megfoghatatlan dolognak tűnik. Pedig hamarosan újra be fog indulni az a bizonyos szekér, és akkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen lehetőségeink is vannak.

Scroll to Top